Οι εξελίξεις της ενωσιακής νομοθεσίας σχετικά με το νέο πλαίσιο για την επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση των τροφίμων, καθώς και τις προοπτικές για εθελοντικές επισημάνσεις και ενίσχυση των εξαγωγών των ελληνικών τροφίμων, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με θέμα: "Επισήμανση και προδιαγραφές τροφίμων: Νέα νομοθεσία- νέες ευκαιρίες για δημιουργία καινοτόμων προϊόντων".
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ι. Τσιάλτας ανέφερε, ότι ο φορέας στοχεύει σε έναν δίαυλο επικοινωνίας σε θέματα που άπτονται των πολιτικών για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών. Το νέο θεσμικό πλαίσιο, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται δημιουργεί νέα δεδομένα για τις επιχειρήσεις τροφίμων στα οποία επιβάλλεται να προσαρμοστούν, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές.
Από το βήμα της ημερίδας η Αλεξάνδρα Νικολακοπούλου EU Commission-DG SANCO-E4 Directorate παρουσίασε τον κανονισμό 1169/2011 της ΕΕ επισημαίνοντας, ότι η γενικότερη εικόνα της νέα νομοθεσίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση των υποχρεωτικών πληροφοριών στην ετικέτα ενός προϊόντος, θεσπίζει γενικές αρχές που διέπουν τις υποχρεωτικές πληροφορίες για τα τρόφιμα, περιέχει διατάξεις που αποσαφηνίζουν την ευθύνη των παραγωγών και των επιχειρήσεων και βελτιώνει την αναγνωσιμότητα της ετικέτας με νέες προδιαγραφές που ορίζουν τα χρώματα, το μέγεθος και τη γραμματοσειρά. Η επισήμανση της καταγωγής στη σήμανση των προϊόντων παραμένει, ενώ υπάρχει τάση για επέκταση της υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης.
Το πεδίο εφαρμογής της νέας νομοθεσίας περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα που παραδίδονται στον τελικό καταναλωτή συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που παρασκευάζονται και σερβίρονται σε επιχειρήσεις εστίασης, καθώς επίσης και των τροφίμων που πωλούνται εξ' αποστάσεως. Όπως διευκρινίστηκε, ο νέος κανονισμός δεν περιλαμβάνει μόνο την ετικέτα αλλά καλύπτει όλα τα μέσα παροχής πληροφοριών (συνοδευτικό υλικά, σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, λεκτική επικοινωνία κ.ά.).
Όπως ανέφερε η κ. Νικολακοπούλου, η διατροφική επισήμανση είναι υποχρεωτική. Η εφαρμογή του νέου κανονισμού θα ισχύσει από 13 Δεκεμβρίου του 2014 και για τον λόγο αυτόν, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενημερωθούν και να ενθαρρυνθούν από τους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή της. Αναφερόμενος στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα τρόφιμα ο Αντώνης Καμπάνης μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) τόνισε, ότι στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων και επιχειρήσεων στην παραγωγική διαδικασία πρέπει να είναι η εμπιστοσύνη του τελικού καταναλωτή. Ο καταναλωτής βιώνει μια πολύ δύσκολη περίοδο, αντιμέτωπος με μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα και αυτό που προέχει, σύμφωνα με τον κ. Καμπάνη, είναι να έχει εμπιστοσύνη σε αυτά που αγοράζει και με σιγουριά να τα επιλέγει. Στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας, σύμφωνα με τον κ. Καμπάνη απαιτείται, συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για την επεξεργασία σημείων στον νέο κανονισμό, τα οποία χρειάζονται ερμηνεία ή οδηγίες για την εφαρμογή τους, συμπληρωματικές επεξηγήσεις για την επισήμανση των τροφίμων και έκδοση οδηγιών για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή τους από την πλευρά των επιχειρήσεων.
Στην αναγκαιότητα υιοθέτησης από τις επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕ Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, προκειμένου να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους. Ο κ. Καλαμπόκης ανέφερε, ότι οι εταιρείες που έχουν στόχο να διεισδύσουν στις αγορές του εξωτερικού προωθώντας τα προϊόντα τους θα πρέπει να φροντίζουν ώστε, τόσο η συσκευασία όσο και η σήμανση των προϊόντων τους, να ακολουθούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου