Η ΓΣΕΕ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητά την άμεση κατάργηση της διάταξης πρόσφατου νόμου, σύμφωνα με την οποία η ικανοποίηση των απαιτήσεων του δημοσίου σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης προηγούνται αυτών των εργαζομένων.
Είναι βέβαιο ότι μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου δεν θα υπάρχει πλέον κανένα ποσό για διανομή προς ικανοποίηση των απαιτήσεων από μισθούς των εργαζομένων, σημειώνει.
Ήδη, το προνόμιο στις εργατικές απαιτήσεις είχε πληγεί σοβαρά με την αναβάθμιση της θέσης των απαιτήσεων των ασφαλιστικών Οργανισμών στην ίδια σειρά με αυτή των εργαζομένων, επισημαίνει η ΓΣΕΕ.
Η ΓΣΕΕ εκάνει λόγο για «εγκληματική εξάλειψη κατ' ουσίαν της καθιέρωσης του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων» και ζητά την άμεση κατάργηση της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν.4141/2013, του άρθρου 56 του ν. 3994/2011 και του εδαφίου γ’ του άρθρου 19 παρ.10 του ν.4045/2012.
Προνομιακή μεταχείριση στις απαιτήσεις, δε νομιμοποιούνται να αξιώνουν όλοι όσοι (Δημόσιο, τράπεζες) συμβάλλουν με την ανελαστική πολιτική και πολλές φορές με την «τοκογλυφική» συμπεριφορά τους, στο κλείσιμο των επιχειρήσεων και στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, σημειώνει.
ΔΣΑ: Εν κρυπτώ και χωρίς διαβούλευση
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στηλίτευσε τη νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία η κυβέρνηση, όπως σημειώνει, «εν κρυπτώ και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς» προέταξε, επί πλειστηριασμών, πτωχεύσεων και εκκαθαρίσεων, το προνόμιο του Ελληνικού Δημοσίου επί των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων ΦΠΑ, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, στη δεύτερη θέση του πίνακα κατάταξης δανειστών, δηλαδή πάνω από τις απαιτήσεις των εργαζομένων, των δικηγόρων, των δασκάλων κ.ά.
Οι δικηγόροι υπογραμμίζουν ότι «με έκπληξη, οργή και αγανάκτηση» πληροφορήθηκαν τη νέα νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 33 Ν. 4141/2013), με την οποία «κατ' ουσία εξανεμίζεται πλήρως η δυνατότητα ικανοποίησης των εργαζομένων για οφειλόμενα δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, έστω και κατά ένα μικρό τμήμα των απαιτήσεών τους».
Ακόμη, ο ΔΣΑ «στηλιτεύει για ακόμα μια φορά την επιλογή της πολιτικής εξουσίας να «αποφασίζει» και να «διατάσσει» μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, περιστέλλοντας κεκτημένα δικαιώματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, προκειμένου να ικανοποιηθούν το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, που, εντούτοις, διαθέτουν ήδη ένα κατά πολύ ισχυρότερο οπλοστάσιο διεκδίκησης των απαιτήσεών τους έναντι των πολιτών, οι οποίοι, για να εκδώσουν εκτελεστό τίτλο, πρέπει προηγουμένως να υποστούν τη γνωστή πολυσχιδή, δαιδαλώδη, χρονοβόρα και υψηλού κόστους προβλεπόμενη διαδικασία».
Τέλος, οι δικηγόροι της Αθήνας καλούν το σύνολο των κοινωνικών φορέων σε συλλογική αντίδραση κατά των «αντεργατικών, αντικοινωνικών και, εν τέλει, αντιδημοκρατικών μέτρων, με στόχο την άμεση κατάργησή τους».
Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης ή εάν τεθεί σε εκκαθάριση, οι εργαζόμενοι, προμηθευτές, πιστωτές, κλπ κατατάσσονται με σειρά, ανάλογα με την ιδιότητά τους, σε πίνακα προκειμένου να ικανοποιηθούν οικονομικά όταν εκκαθαριστεί η επιχείρηση ή ολοκληρωθεί ο πλειστηριασμός της περιουσίας της (ακίνητης και κινητής).
Μέχρι τώρα στις πρώτες θέσεις του πίνακα ήταν οι εργαζόμενοι που διεκδικούσαν αποζημιώσεις, διαφορές αποδοχών, δεδουλευμένα κ.λπ.
Με την επίμαχη νέα ρύθμιση οι απαιτήσεις του Δημοσίου για μη απόδοση ΦΠΑ προηγούνται των εργατικών απαιτήσεων, των απαιτήσεων των δικηγόρων κ.λπ.
Στις πρώτες θέσεις παραμένουν οι απαιτήσεις για την κηδεία, για παροχή διατροφής συζύγου και τέκνων.
Στις δύο αυτές πρώτες κατηγορίες, προστέθηκε και η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΦΠΑ, ενώ στην τρίτη κατηγορία, παραμένουν οι απαιτήσεις των εργαζομένων.
Πηγή: www.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου