Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Νικη Βομπιρακη : Διαχειριζόμαστε τα χρήματα του λαού με σύνεση και προσοχή

Συνέντευξη στην Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Διοικητικών Υπηρεσιών και Κεπ του Δήμου Ιλίου. 

Η κ. Βομπιρακη γεννήθηκε στο 'Ίλιον. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Ιλίου, και κατά τη διάρκεια των μαθητικών της χρόνων είχε πενταετή συμμετοχή στην ομάδα βόλεϊ Αστέρας Ιλίου.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής του ΤΕΙ Χαλκίδος, του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (πρώην Α.Σ.ΟΕ.Ε), με μεταπτυχιακό τίτλο M.sc στη Διοίκηση Υπηρεσιών.

Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (Ε.Φ.Ε.Ε.Α), του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών (Λ.Σ.Α), της Πανελλήνιας ένωσης φοροτεχνικών επιστημών Ελλάδος (ΠΕΦΕ),εισηγητής σεμιναρίων και ιδιοκτήτρια λογιστικού γραφείου στην περιοχή Ρίμινι. 

Είναι εκλεγμένο μέλος, στο Διοικητικό Συμβούλιο, του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (Ι.Ε.Α), με κύρια δραστηριότητά του, την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω του εθελοντισμού για αναπτυξιακή και φιλοπεριβαλλοντική δράση. Διατελει Σύμβουλος Οικονομικών θεμάτων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών (Ε.Ι.Ε.Π), ενός μη κερδοσκοπικού Οργανισμού, ο οποίος ιδρύθηκε με την υποστήριξη μεγάλων Ελληνικών πολυεθνικών εταιρειών και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2011 έως σήμερα είναι Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοικητικών Υπηρεσιών και Κεπ του Δήμου Ιλίου .

Ας δούμε τι απάντησε στις ερωτήσεις μας.


  • Κυρία Βομπιρακη ο Δήμος Ιλίου έχει πετύχει μια ανοδική πορεία στα οικονομικά του. Η άποψη σας είναι ότι υπάρχουν κανόνες επιτυχίας για σωστή οικονομική διαχείριση ενός δήμου ή μιας επιχείρησης.


Κατά μία έννοια, είναι οι ίδιες λογικές αρχές που διέπουν τον οικογενειακό προγραμματισμό: δεν πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερο από ότι παράγουμε ή τα χρήματα που εισπράττουμε, να μην προσφεύγουμε σε δανεισμό παρά μόνο εάν πρόκειται για επένδυση που θα αποδώσει μελλοντικά ή θα αποδοθεί στον κόσμο κλπ. 

Υπάρχουν όμως και χρηματοοικονομικά και διοικητικά εργαλεία που εξορθολογίζουν και βοηθούν στην οργάνωση του Δήμου όπως η αξιολόγηση των δομών, το να θέτουμε προτεραιότητες και στόχους με προγραμματισμό αλλά και μια ποικιλία γνωστικών αντικειμένων που εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση. 

Η χρήση αυτών των εργαλείων δυστυχώς είναι ακόμα περιορισμένη αλλά είναι απαραίτητα για να ανακάμψει ολόκληρη η χώρα. 

Το πιο σημαντικό από όλα που πιστεύουμε στο Δήμο Ιλίου είναι ότι τα χρήματα που διαχειριζόμαστε είναι του λαού και του οφείλουμε να τα αξιοποιούμε με μεγαλύτερη σύνεση ακόμα και από ότι τις προσωπικές μας οικονομίες. Γιατί είμαστε υπεύθυνοι για όλους. Προσωπικά δεν το ξεχνώ ποτέ αυτό. 


  • Η Κοινωνική Πολιτική είναι αναγκαία στις μέρες μας. Ποια η γνώμη σας σ αυτό το μείζον θέμα;


Αδιαμφισβήτητα η παρατεταμένη οικονομική καθίζηση καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη και την ενίσχυση μια ομπρέλας προστασίας όσων πλήττονται από τις συνέπειες της κρίσης, χωρίς καν να φταίνε οι ίδιοι. 

Όμως, η κοινωνική πολιτική των συσσιτίων και των παροχών όταν καθιερώνεται ως μοναδικό αντίδοτο, εξαθλιώνει τον άνθρωπο όχι μονό οικονομικά αλλά ψυχικά και ηθικά. 

Για να το πω απλά, το ζήτημα δεν είναι μόνο να δώσουμε ένα πιάτο φαΐ σε όσους βρίσκονται σε τόσο άσχημη θέση αλλά και να τους βοηθήσουμε ώστε να ξαναμπορέσουν να το εξασφαλίσουν μόνοι τους. 

Αυτό που χρειάζεται είναι ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης για να διεκδικήσουν πάλι οι άνθρωποι την αξιοπρέπεια τους, την αυτοπεποίθηση τους, την αίσθηση ότι είναι χρήσιμοι και όχι ξεχασμένοι. 

Για να δημιουργηθούν όμως δουλειές χρειάζεται εθνική στρατηγική και μάλιστα μακροπρόθεσμη, πάνω από πολιτικά κόμματα και πρόσωπα. Νιώθω ότι η χώρα μας δεν έχει βρει ακόμα τις απαντήσεις στις βασικές ερωτήσεις: τι, πως, πότε και γιατί. Εννοώ ότι πρέπει να προσανατολιστούμε στο τι θέλουμε να πρεσβεύουμε στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό γίγνεσθαι, με ποιον τρόπο θα το πετύχουμε και σε ποιον χρονικό ορίζοντα. 

Μόνο όταν ξέρεις που θέλεις να πας, μπορείς να φτάσεις στον προορισμό σου και τους στόχους σου. Με ιδέες, σκληρή δουλειά και στόχευση σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας που είναι η ανεργία. Ως τότε όμως, πρέπει οπωσδήποτε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο.


  • Πιστεύεται ότι άλλαξε το τοπίο της αυτοδιοίκησης η οικονομική κρίση; 


Φυσικά, ακριβώς όπως άλλαξε και την ευρύτερη κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση. 

Στην αυτοδιοίκηση η οικονομική κρίση συνέπεσε με τη δομική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου της και συγκεκριμένα την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης» (Ν. 3852/10). Η εφαρμογή του μεταξύ των άλλων προσέθεσε την μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού αρμοδιοτήτων, δυστυχώς χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία από το κεντρικό κράτος και παράλληλα χωρίς τους αντίστοιχους συνταγματικά κατοχυρωμένους πόρους από την κυβέρνηση. Όλα αυτά είναι προκλήσεις για το Δήμο. 

Επιπλέον, η εκτεταμένη ανασφάλεια που κυριαρχεί οδήγησε τον μεγαλύτερο αριθμό δημοτικών υπαλλήλων που κατοχύρωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα να φύγουν από την εργασία τους, μια ανθρώπινη απόφαση, ενώ ολόκληροι κλάδοι όπως δημοτικοί αστυνόμοι και σχολικοί φύλακες οδηγήθηκαν σε διαθεσιμότητα δημιουργώντας ουσιαστικό κενό. 

Τέλος, πολύ βασική παράμετρος είναι η μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 60% αλλά και των κονδυλίων για επενδύσεις και έργα κατά 55% τα τελευταία χρόνια. 

Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες έχουν δυστυχώς όλο και μεγαλύτερη ανάγκη άσκησης κοινωνικής πολιτικής από το Δήμο, τον μοναδικό θεσμό που είναι όντως καθημερινά δίπλα τους. Αν και με μειωμένους πόρους εμείς στο Δήμο Ιλίου καταβάλουμε προσπάθεια όχι μόνο να συνεχίσουμε αλλά και να αυξήσουμε τις παροχές μας προς τους Δημότες, όπως την παροχή έτοιμου φαγητού σε απόρους κατοίκους και αστέγους, αλλά και τη συνέχιση με δική μας δαπάνη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για ηλικιωμένα άτομα με αναπηρία και μοναχικά άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας που δε μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. 


  • Στον πολιτικό χώρο δεν είναι εμφανής η ενεργή ενασχόληση του γυναικείου φύλου. Πως το ερμηνεύετε αυτό ως μια πετυχημένη Αντιδήμαρχος; 

Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες είναι πιο διστακτικές απέναντι στην έκθεση τους στην πολιτική, ακόμα και στο τοπικό επίπεδο. Οι γυναίκες πλέον εργάζονται, είναι μητέρες, κουράζονται για να ισορροπήσουν ανάμεσα στην οικογένεια και την επαγγελματική τους ανέλιξη. 

Κι εγώ προβληματίστηκα πριν ξεκινήσω και χαίρομαι που ο γιος μου έχει μεγαλώσει πια αρκετά και με στηρίζει σ’ αυτή μου τη προσπάθεια. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν με σύστημα και νοικοκυρεμένα, ανεξάρτητα από το φύλο τους. 

Θεωρώ ότι είναι χρήσιμο για όλους να μπουν περισσότερες γυναίκες στην πολιτική σκηνή. Μπορούμε να προσφέρουμε μια διαφορετική ματιά, πιο τακτοποιημένη, έχουμε πολλές αρετές και ικανότητες και πρέπει να υποστηρίζουμε η μία την άλλη. 






Πηγή: Εφημερίδα Δυτικά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου